Så hanterar du nervositet under en presentation

luggage-1033000_1280

Okej, så de flesta är nervösa. I alla fall litegrann. Ibland kan det ge dig en extra kick som får dig att prestera ännu bättre. Men när det förlamar dig och du hellre undviker att stå inför andra och prata, då behöver du träna. För jag har själv varit så nervös att jag ville att skolan skulle brinna ner så jag slapp hålla min presentation. Så jag förstår grejen. Men hur gör man då? Det är att ständigt utsätta sig för det som kommer att göra dig mer säker och mindre nervös. Så ta chanserna du får och se det som övning. Men här kommer två tips som du kan börja med.

Var rejält förberedd
Helst ska du kunna inledningen i sömnen. För efter de första 30 sekunderna har det mesta av nervositeten redan börjat släppa. Det känns också tryggt att du vet precis vad du ska säga. Öva på inledningen. Och öva framför en spegel eller spela in dig med mobilkameran. Då märker du om du behöver börja på ett annat sätt. Inledningen är viktig och sätter tonen på hela din presentation. Mer om inledningar i ett kommande inlägg.

Få kontakt med publiken direkt
Ett väldigt lite använt knep. Oavsett om du pratar inför fyra personer eller 400 så är en anledning till att vi blir nervös utsattheten. Vi är skilda från gruppen helt enkelt. Tänk dig i djurvärlden. Vilket djur är mest utsatt om det kommer ett lejon? Den som står själv eller den som står i en stor klunga? På samma sätt känner vi oss utsatta då vi inte är en del av den stora massan. För att fortfarande känna dig som en del av den stora massan gäller det att skapa en dialog eller få respons på det du säger. Det finns flera vägar att gå. Få publiken att skratta. Humor är väldigt förlösande och om du får din publik att skratta slappnar både du och de av. Ett säkert kort är att skämta om dig själv – självdistans är bra. Testa gärna ditt skämt på några andra innan. Om du tycker att det känns osäkert med humor som vapen kan du testa att hitta på en övning eller en fråga som inkluderar publiken. Något som får de att interagera. Du kan t.ex. fråga något som har med ditt ämne att göra: ”Hur många såna här tror ni att vi säljer varje år?”. Du kan också ge dem en övning alldeles i början såsom: ”Vänd dig till din granne och diskutera xxx i en minut”. Helt plötsligt känns det som att ni jobbar tillsammans i stället för att de sitter och granskar dig.

Lycka till! Följ gärna min Facebooksida för att inte missa något av kommande inlägg om retorik, presentationsteknik och kroppsspråk.